5 Maddede Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

5 Maddede Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

Sağlığı ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen obezite; metabolik, kardiyovasküler, solunum ve psikolojiyle ilgili birçok ek rahatsızlığa neden olabiliyor. Obezitenin ailesel yatkınlık, hareketsiz yaşam, nörolojik ve fizyolojik etkenlerden kaynaklanabileceği bilgisini veren Güven Hastanesi Obezite ve Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Gökhan Yağcı’ya göre obezite tedavisi süreklilik gerektiren ve uzun soluklu bir süreç.

Obezitenin ortaya çıkmasını tetikleyen birçok etken olmasının, tedaviyi komplike hale getirdiğini belirten Prof. Dr. Yağcı, “Tedavi süreci hekim, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan bir ekip ve multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmelidir. Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler; tıbbi beslenme, yani diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi ve cerrahi tedavidir.” dedi.

Prof. Dr. Gökhan Yağcı, obezite tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerin halk arasında tüp mide ameliyatı olarak bilinen Sleeve Gastrektomi” ve obezite cerrahisinde en sık kullanılan yöntem olan “Gastrik Bypass (Mide Baypass)” olduğunu bildirdi.

Kişinin obezite cerrahisi yaptırmaya uygun olup olmadığına ise hasta özelinde yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonrası karar veriliyor.

Obezite cerrahisi sonrasında beslenmenin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gökhan Yağcı’ya göre, cerrahi sonrasında mutlaka uyulması gereken konu başlıkları şunlar:

5 Maddede Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

İçindekiler

Obezite Cerrahisi Sonrası 5 Maddede Beslenme

  •  Öğünlerle beraber sıvı tüketilmemelidir. Sıvı tüketmek için yemekten önce 30 dakika ve yine yemekten sonra 30 dakika beklenmelidir. Gazlı ve asitli içeceklerden bir ömür boyu kaçınılmalıdır.
  • Doygunluk hissedildiği anda yeme işlemi durdurulmalıdır. Yavaş yavaş yemeli, öğün süresi en az 20 dakika olmalıdır.
  • Yutmadan önce lokma, 15-20 kez çiğnenmelidir. Bu durum her lokmada 30 saniye beklenilerek veya çatal kaşık bırakılarak pratikleştirilebilir.
  • Sıvı gıdaların tüketimi sırasında pipet kullanımı geğirme ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle sıvı gıdalar pipet kullanılmadan yudum yudum tüketilmelidir.
  • Günde en az 4-6 öğün planlanmalı, yüksek protein içeren gıdaların tüketimine öncelik verilmelidir. 

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.