Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

“21. yüzyılın tohumu” olarak adlandırılan chia tohumu; Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Kan kolesterolünü düzenlemesi, bağırsak fonksiyonlarını koruması, kabızlığı önlemesi, uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olması, kalsiyum ihtiyacını karşılaması chia tohumunun faydalarındandır. Chia tohumu; salataya, pudinge, mısır gevreğine, yoğurda ilave edilerek tüketilebilir.

G4 Güven Sağlıklı Beslenme Bölümü Uzmanları, chia tohumu hakkında bilgi verdi.

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

İçindekiler

Chia tohumu nedir?

Chia tohumu, Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başında gelmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme gereksinimlerinin yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etki gösteren besinlerdir.

Chia; düşük kalorisi, yüksek posa, protein ve kalsiyum içeriğiyle güçlü bir bitkidir. İçeriği ve faydaları üzerine çalışmalar yapıldıkça 21. yüzyılda daha çok tanınır hale gelmiş olan chia tohumu “süper besin” veya “21. yüzyılın tohumu” olarak adlandırılmaktadır.

Chia tohumu hangi mineralleri ve vitaminleri içerir?

Yağlı bir tohum olan Chia tohumu,

  • Protein
  • Diyet lifi
  • Omega-3 yağ asitleri
  • B kompleks vitaminleri
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Magnezyum
  • Sodyum
  • Potasyum
  • Çinko
  • Demir
  • Bakır açısından oldukça zengindir.

Chia tohumu sütten altı kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu özelliği sebebiyle chia tohumunu,

  • Veganlar,
  • Süt ve süt ürünlerine karşı duyarlı kişiler,
  • Osteoporoz (Kemik erimesi)öyküsü olan bireyler,
  • Menopoz sürecindeki kadınlar, artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için tüketebilir.

Chianın tohumunun yüzde 14’ü proteindir. Bu çoğu bitkiye göre oldukça yüksek bir orandır. Ayrıca chia, temel aminoasitlerin güzel bir dengesine sahiptir.

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Chia tohumu, bilişsel performansı artırmaya ve kolesterol seviyesini en aza indirmeye yardımcı olabilecek önemli miktarda çoklu doymamış omega-3 yağ asidine sahiptir.

Chia tohumu,

  • Serbest radikallerden (Hücrelere zarar veren maddeler),
  • Yaşlanmanın etkilerinden,
  • Kronik hastalıklardan korumak için antioksidan görevi gören polifenoller (dokuların genç kalmasını sağlayan kimyasal bileşikler) açısından zengindir.

Chia tohumu yüksek konsantrasyonda diyet lifi bulundurmasıyla, 

  • Kan kolesterolünün düzenlenmesine,
  • Bağırsak fonksiyonlarının korunmasına,
  • Kabızlığı önlemeye destek olur.

Diyabet (şeker) hastaları chia tohumu tüketebilir mi?

Diyabet hastaları chia tohumu tüketebilir. Diyabetli 20 hastayla yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günde 37 gram chia tohumu alımının sistolik kan basıncını ve kan plazmasındaki C reaktif protein konsantrasyonunu düşürmede etkili olduğu belirlenmiştir.

Chia tohumu zayıflamaya yardımcı olur mu?

Chia tohumu midede çok fazla su tutarak şişer, jelleşir ve uzun süre tokluk sağlar. Uzun süre tokluk sağlaması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.

Chia tohumunun zararı var mıdır?

Şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmada chia tohumunun tüketimiyle ilgili herhangi bir olumsuz veya alerjik etki belirlenmemiştir.

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumları sıvı ile karıştırıldığında suyu hızla emer ve yumuşayarak jel kıvamına gelir. Bu nedenle sıvı ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir.

Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu,

  • Salata
  • Puding
  • Smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde kolayca kullanılabilir.

Ayrıca;

  • Mısır gevreklerinin,
  • Sebzelerin,
  • Sosların,
  • Yoğurdun,
  • Pirinçle hazırlanan yemeklerin,
  • Hamur işlerinin üzerine serpilebilir.

Chia tohumunun özellikle açlık hissinin arttığı saatlerde tüketilmesi, kan şekeri kontrolünü ve karbonhidrat açlığının baskılanmasını sağlar. Örneğin, bu durumlarda içine yulaf ve chia tohumu katılarak probiyotik yoğurt tüketilebilir.

Zayıflamak isteyenler veya kabızlık problemi yaşayanlar için chia tohumuyla yapılan bir tarif verebilir misiniz?

Bal kabaklı Chia Puding (1 porsiyon, 217 kalori)

Malzemeler: 

  • 2 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 ince dilim bal kabağı
  • 2 adet ceviz
  • Tarçın

Hazırlanışı:

  • Badem sütünün içine chia tohumlarını ekleyip buzdolabında bir saat bekletin. Topaklanma olmaması için ara ara karıştırın.
  • Bal kabağını fırında 180 derecede 20 dakika pişirin. Daha sonra kabakları bir çatal yardımıyla ezin.
  • Puding kıvamına gelen chia ve badem sütünün içerisine tarçın ve balkabağını ekleyin. Ceviz ile üzerini süsleyin.

Afiyet olsun :)

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.